B I O G R A F Í A
Filla de Rafael Ramírez Iborra (Músic i compossitor) i de Rosa Maria Abella Muniesa (Pianista). 
Nèta de Lluís Ramírez Malla (Professor de música) i de Serafina Iborra Freixanet.
              Rosa Mari és manlleuenca, neix el dia 19 de Desembre de 1995. Abans de nèixer la única música que sentía a través de la seva mare era música clàssica i també després de nèixer, doncs en aquest moment el seu pare estava composant la seva "Suite Flamenca per a piano" de 43 minuts que la seva mare va estrenar el juny del 2002.
               Va començar a cantar cançons infantils i  llegir música als 3 anys. Entre aquestes cançons havía de la compositora de Andorra Natàlia Solà Salvà que desde l'any 1986 mantè una estreta relació amb la familia, tant és així que Rosa Mari passa llargues temporades en el Principat. Als 4 anys el claretià Cándido Palacín, li va  preparar un primer repertorio amb el que va debutar a Barcelona l'any següent. 

               L'any 2002 i amb motiu de l' "Año Gaudí" Rosa Mari va fer recitals en els llocs més emblemàtics de Gaudí; La Sagrada Familia i edificis gaudinians; també Ràdio i Televisió. A partir
d' aqui els seus concerts han anat en augment. 
               L'any 2003, en el mes de gener concreta amb l'Editorial Claret la gravació del CD
"Al.leluia" que surt a la venda a l'octubre del mateix any i veient els resultats s'acorda una nova gravació per sortir a l'any 2004  del 2º. CD amb cançons d'estil Neotradicional
  

L'any 2003 participa en la Festa de la Música que organitza el govern d'Andorra a Sant Julià. Èxit total compartint escenari amb artistes nacionals i internacionals. Per ser la més petita d'edat la organització decideix que obri el festival amb la cançó de Natàlia Solà Salvà "Cap a laCarena" i " Oh my friend" del seu pare Rafael Ramírez Iborra. L'acompanya el grup de tecla i percussió Ramírez- Abella. Apareix a tots els diaris i informatius del moment. El periòdic D'Andorra li dedica una entrevista a la secció de "Ciutadans" valorant les seves capacitats i el seu futur com artista.

En aquest moment apareix a diferents mitjans escrits  i de TV de la comarca d'Osona( El 9 Nou, El Ter) també  li dediquen entrevistes per la seva feina realitzada.

L'any 2004 també realitza una entrevista per a Radio Estel dins del programa: "Melodies de fe".

S'edita un nou CD , desde la mateixa discogràfica

"Leyenda".

El 14 de febrer participa en el Festival de música i dansa a Androrra La Vella dins de la campanya contra la Fam al Món de Mans Unides.  Cantant dues cançons del seu pare Rafael Ramírez Iborra: "Siguem amics per sempre, amics.." i " Gràcies per la vostra amistat".

El 25 de juliol col.labora com a solista en la festivitat de Sant Cugat que se celebra en el seu Monastir.
El 14 d'0ctubre realitza una entrevista per a Catalunya Cristiana en la secció: Des del carrer :"Cantar és com un joc per a mí".
El 24 de Setembre realitza una altre entrevista per la revista Maestro :"Rosa Mari, pasión por la Música"    
També comença un 3er. CD de música clássica i en aquest moment surt al públic un single amb 2 àries antigues en italià.
 A partir d'aquest moment es guanya el sobrenom de "DIVA BAMBINA"   

El 7 de Juny 2005, TV3 en el seu programa "En Directe" amb Mari Pau Huguet, li dediquen una entrevista amb motiu de la gravació d'aquest CD. La entrevista la realitza amb Ruth Jiménez que es desplaça a casa de la Rosa Mari i a l'estudi de gravació.  

El 19 d'agost 2005 en 9TV dins del programa "El 9 d'agost" canta en directe dues àries del S.XVIII acompanyada d'una espineta.             
   
El 28 d'agost 2005 la Revista "Mia" publica un article de la Rosa Mari amb el títol " Mi hijo es un genio".              

L'any 2006 grava un altre CD "Les Goges del Madriu" patrocinat per la Comissió Andorrana per a la UNESCO. Amb motiu de declarar "La Vall del Madriu" de Andorra patrimoni de la humanitat.

Ha participat en dos obres de teatre, amb motiu de l'any dedicat a Santiago Rusiñol, on destaquen les seves qualitats de cantant lírica. Recull en un CD les cançons que interpreta en l'obra de teatre, són cançons catalanes de l'època del Modernisme.

Aquest montatge es va aprofitar per fer unes obres de teatre ambientades en l'època del modernisme, on a més de les cançons que cantava la Rosa Mari i els monòlegs de Santiago Rusiñol que interpretava l'Oriol Rodríguez es va recrear tot l'ambient i l'essència d'una d'aquelles festes particulars que es celebraven en els cercles artístics de la societat dels "modernistes"; fins i tot es va recuperar i llegir el discurs que va fer Santiago Rusiñol a la festa modernista de l'any1894 .

L'any 2007:assiteix a les classes magistrals dels cantants: Jerzy Artysz i Montserrat Caballé, que amb molta simpatia fa èmfasi en la seva edat(11 anys).

CONCERT
realitzat el 22 d'ABRIL de 2007 a l'Esglèsia de SANT GAIETÀ de Barcelona.ARTÍCLE pel diari "El 9 NOU" el dia 24 d'agost 2007.


El dia 30 d'agost 2007
canta en directe despres d'una entrevista feta per Eva Funoll en el Programa "La Terrassa"de 9TV.La nit del 24 de desembre 2007 a les 11,45h. és convidada
a cantar en directe
"El Cant de la Sibil.la", acompanyada per 2 violes de roda,
a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona. www.santgaieta.org


   L'any 2008:

4 Maig 2008 la Rosa Mari s'estrena com a locutora de ràdio en una curta intervenció de la mà de Joan Bofill  a RÀDIO  MANLLEU  en el programa de sardanes "Nostra Dansa" que és el primer programa que es va emetre fa 25 anys amb l'inici de l'emissora.


29 Maig 2008, durant el recital de poesia que es va celebrar al "Cercle del Liceu" titolat "Amanecer con un landó en las ramblas" on participaven Rafael Tamarit, autor dels poemes i Marta Martorell, actriu i Rosa Maria Abella Muniesa com a pianista acompanyant; es va improvizar que la Rosa Mari introduís un dels poemes cantant el cant gregorià "Veni Creator Spiritus".


El 27 de juny 2008
és convidada pel Comú d'Escaldes-Engordany
a la cloenda del Curs 2007-08 de
l'Escola de Música del Comú.
Va cantar amb molt d'èxit el zapateado de la sarsuela "La Tempranica"
"LA TARÀNTULA"
i com a fi de festa les cançons del ballet simfònic
 
"El despertar de les aigües" de la compositora andorrana
Natàlia Solà Salvà.

30 de Novembre 2008 li fan una entrevista a Ràdio Manlleu en el Programa "Nostra Dansa" sobre el CD de Sardanes que està a punt de sortir.

18 de Desembre publicació del CD de sardanes cantades "CANTANT I BALLANT als 12 anys" amb la Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya : La Principal de la Bisbal" amb 9 sardanes.24 de Desembre
  torna a interpretar "EL CANT DE LA SIBIL.LA"
a l'Esglèsia dels Pares Teatins de Barcelona.
És una de les poques versions que es fan a Barcelona en aquesta nit de Nadal (24 de Desembre a les 23,45h.) i la única acompanyada amb
2 instruments molt característics com són les Violes de Roda.
  
 

30 de Desembre Entrevista
(1 pàgina) al setmanari "OSONA COMARCA"

31 Desembre CONCERT
a l'auditori de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu.

  L'any 2009:
8 de Gener 2009 Entrevista a Ràdio Manlleu.

8 de Gener Entrevista a Ràdio Vic
al magazine del migdia
 "DE TOTS COLORS".

27 de Gener CONCERT
 als AMICS DELS CLÀSSICS de Barcelona.

9 de Febrer 2009 ENTREVISTA per TV3 per Jordi Lara pel Programa Nydia, es realitza al Palau Moja de Barcelona. S'emet els dies 22 de febrer i 1 de març pel canal 33 de TVde Catalunya.


1 de Març 2009 ENTREVISTA a Ràdio Estel  per Gerard Carrión dins del programa "TOT SARDANA"

14 Març 2009 CONCERT a la Parròquia de Sant Tomàs d'Aquino a Barcelona amb cançons Modernistes i clàssiques.


15 Març 2009 CONCERT SOLIDARI al Centre Cultural i de Congressos Lauredià de Sant Julià de Lòria (Andorra). 
La Rosa Mari  participa en aquest concert solidari cantant 5 peces modernistes en solitari.

  Interpreta, també, 2 cançons de l'obra "El despertar de les aigües": -"La goja  dels  Estanyons" i "La Goja de Perafita" en aquestes dues peces els alumnes  de dansa de: L'espai Lauredià d'Arts Escèniques -Trivium- participen amb una improvització d'una dansa mentre ella canta.


Com a cloenda del concert canta com a veu solista: "Cançó d'amor" juntament amb l'Escolania del Temple de la Sagrada Família de Barcelona, els Petits Cantaires Lauredians de Sant Julià de Lòria  i la Coral  Rocafort de Sant Julià de Lòria.
 organitzat per INFANTS DEL MÓN  http://www.infantsdelmon.org23 d'abril 2009 "Festivitat de Sant Jordi" Patró de Catalunya: Rosa Mari  canta una sardana amb la Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya "La Principal de La Bisbal"  i amb la Colla "Maig"en el centre de la Ciutat de Barcelona. El Programa de Televisió "Matins" de TV3 celebra el seu 5è any d'emisió i instala el plató a la Plaça Catalunya de Barcelona i emet des d'aquí, en directe, aquest dia el programa dirigit i presentat per Josep Cuní i Lídia Heredia.
Pots veure el video en www.youtube.com/rosamari95

 
Rosa Mari amb la Presentadora de "Matins"de TV3 Lidia Heredia en el moment de l'entrevista.
Rosa Mari es fa una foto amb Núria Feliu que també va participar en aquest programa:25 de juliol:Concert a la Residència "Sant Jaume" de Manlleu.   
8 d'agost 2009: La Rosa Mari participa a la
"VIII GALA LÍRICA" de Graus (Osca).
 
 
15 d'agost 2009:Concert de Sardanes, amb la Cobla "Flama de Farners" a Manlleu en la seva "Festa Major" a la Plaça central de la població i amb un  gran èxit de públic.Va estrenar 2 Sardanes Cantades: "EL SERPENT DE MANLLEU VOL SER ALCALDE"del Mestre Rafael Ramírez i Iborra, els curts de la qual són de la cançó popular:"Els Serpent de Manlleu"i "MOLTES FELICITATS" del Mestre Rafael Ramírez i Iborra. Al final de l'actuació l'entusiasme del públic es va traduïr amb un llarg aplaudiment cap a la Rosa Mari i la Cobla Flama de Farners fins acabar tota la Plaça d'empeus. Podeu veure un fragment a:http://es.youtube.com/rosamarisardana
                     
22 d'agost 2009: Participa en le XIIIa. GRAN NIT DE LA SARDANA a Canet de Mar. Canta 4 sardanes com a solista amb al Cobla SABADELL. "Rosa de Sant Jordi", "La Colometa", "Tossa Bonica" i "Somni"

3 d'Octubre 2009: Participa en el "Dia internacional de la Gent Gran de Manlleu".

13 de Decembre 2009:L'"Agrupació sardanista de Sant Julià de Vilatorta" organitza un concert de Nadal. La Rosa Mari canta sardanes acompanyada per la Cobla: "La Flama de Farners".


24 de Desembre 2009: La Rosa Mari interpreta "El Cant de la Sibil·la". En l'esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

L'ANY 2010:
20 de Febrer 2010:Concert a la Cripta del Temple de la Sagrada Família de Barcelona. Amb la participació de l'Escolanía del Temple en una de les peces. Amb motiu del 10è aniversari de l'Escolanía.

15 de Març: Concert a l'Auditori del Conservatori Superior de Música de Barcelona21 de Març 2010: Participació en el cicle de concerts de la Parròquia de "Sant Joan de Sanata" a LLinars del Vallès (Barcelona). La Rosa Mari presenta el concert "La Lírica als 14 anys" interpreta un repertori líric que inclou obres d'òpera, cançons modernistes i també  musicals.21 d'abril: Concert a Torelló (Osona) amb la Cobla Flama de Farners i dirigida per Jordi Molina, canta sardanes a les 9h. del vespre en el Teatre Cirvianum.

24 d'abril: Concert en l'esglèsia de Sant Cristòfol de Lliçà de Vall, canta 10 peces de temàtica i estils variats.

15 d'agost: Canta sardanes amb la Cobla La Flama de Farners en el Concert de Festa Major que organitza l'Agrupació Sardanista Manlleuenca, a la Plaça Fra Bernardí de Manlleu.
                                   
                                          

Setembre: Gravació del CD de sardanes:"14 anys i més sardanes" que inclou les sardanes noves:"El serpent de Manlleu vol ser alcalde" i " Moltes felicitats i un brindis" amb Lletra i Música de Rafael Ramírez i Iborra.
                 
8 de Desembre: Estrena de la seva primera sardana com a compositora. "Com un joc"

24 Desembre:
La Rosa Mari interpreta "El Cant de la Sibil·la". En l'esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

ANY 2011:
Febrer:Participació en la gravació del CD de sardanes "10 Laietanys"cantant dues noves sardanes: "Laietània, el país dels Laietans" Lletra i Música: Rafael Ramírez i Iborra. "Centre Sant Pere Apòstol" Lletra:Enric Turón i Musica: Rafael Ramírez i Iborra.
Amb la Cobla: "Ciutat de Cornellà"
                                                           

Febrer: Gravació del video-clip "Bruixes"(www.youtube.com/rosamari bulevard)

8 Març: Participació en el Concert: Homenatge en el Dia Internacional de la Dona. Concert homenatge a les dones compositores de música per a Cobla. A la sala Albéniz del Casal de Tiana. Amb la Cobla Maricel.


13 Març: Estrena de les dues sardanes
"Laietània, el país dels Laietans" Lletra i Música: Rafael Ramírez i Iborra. "Centre Sant Pere Apòstol" Lletra:Enric Turón i Musica: Rafael Ramírez i Iborra.
Amb la Cobla: "Ciutat de Cornellà" al Centre Sant Pere Apòstol(Barcelona).


26Març
: Entrevista a Ràdio Ciutat Vella.

27 Març
: Concert a l'Eslèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

Abril: Entrevista en el Programa de sardanes de Ràdio Mataró.
5 Agost: Entrevista i actuació en directe en el Programa "La Terrassa" de 9 TV.
15 Agost: Concert de Sardanes amb la Cobla Sabadell a Manlleu durant la seva Festa Major.
29 Agost: Entrevista i acutació en directe en TV Ripoll.
Setembre: Grava la cançó: "Diàleg" amb música de Natàlia Solà i Salvà i lletra de Marc Tintoré i acompanya al piano Natàlia Solà i al violoncel per Manuel Martínez del Fresno. Està inclosa en la 5èna edició del llibre: "Marc Tintoré, vida exemplar i mort heròica" editat per Editorial Claret .
Desembre: Interpreta "El cant de la Sibil.la" a l'Oratori de Sant Felip Neri  de Barcelona a les 20h. i a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona a les 24h.

ANY 2012
22 Gener: Concert al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva.
30 Gener: Concert de Cant i Orgue. Basílica de Santa Maria del Pi (Barcelona).
                                
                                
25  Març Concert solidari a favor del projecte "Joves a l'atur" de Càrites. Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.
 
http://www.youtube.com/watch?v=dfLTgbYmCQQ&feature=share&list=UUKMClmymKInjvInBgorRW_g  
                                        
Maig: Concert a "Palau Maricel" de Sitges.
                                  
                                         

8 Juliol: Participació en el Festival de Música de Sitges. 36è cicle de concerts d'estiu. MARATÓ MUSICAL HOMENATGE A XAVIER MONTSALVATGE. Coorganitzat amb la Fundació Victòria dels Àngels.
    
http://www.youtube.com/watch?v=Sgvut-SyO-k&feature=share&list=UUKMClmymKInjvInBgorRW_g
                             
                                        

20 Octubre: Concert a la Cripta de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
       http://www.youtube.com/watch?v=N5AaGR_OcZw&feature=share&list=UUKMClmymKInjvInBgorRW_g           
22 Desembre: Concert a l'Esglèsia de Sant Tomàs (Barcelona).
                                                    
24 Desembre: Cant de la Sibil·la a l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, a les 20,30h.
                                                           
24 Desembre:
Cant de la Sibil·la a l'Esglèsia de Sant Gaietà dels Pares Teatins de Barcelona, a les 24h acompanyada d'instruments medievals.
                         
                          

ANY 2013

12 Gener: Col.laboració en el Concert de Nadal de L'Escolania del Temple de la Sagrada Família de Barcelona.
Participa també cantant alguns temes
juntament amb l'escolania i amb el baríton Xavier Aguilar.


8 Març: Participa en el Concert-homenatge a les dones compositores de música per a cobla.  Organitzat per l'Agrupació Amics de la sardana de Tiana. Estrena de la seva sardana: "Als de casa".

10 Març: Interpretació  de la seva sardana: "Històries per descobrir".Amb motiu del "Dia de la Dona": Homenatge a la dona sardanista. Organitzat per la Taula d'entitats de Sarrià, Ajuntament de Barcelona, Sarrià-Sant Gervasi.

5 Maig: Concert en la presentació del llibre de Mª.Àngels Miró: "Pinzellades musicals" a l'esglèsia de Sant Gaietà.

19 Maig: Concert de
Soprano,  Flauta travessera (Núria Cabero) i  Orgue (Joan Seguí) a l'esglèsia de Sant Pius X de Barcelona.

25 Maig: Participació en els "Concert  Espirituals d'Orgue" a l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. "A manera de primeres vespres": Cants espirituals per a ús del poble del Mestre Lluís Millet, per a soprano i orgue.   Soprano: Rosa Mari Ramírez; Orgue: Bernat Bailbé i Comentaris: Antoni Serrabona.

21 Juny:  Espectacle "Interiors" Poesia i Lied d'Andorra.

21 Juliol: "Grand Concert de
Sardanes et Musique Catalane pour 2 cobles". Dins del 56è Festival de Sardanes de Céret (França)

4 Agost: Concert de Soprano i Orgue en la música profana.   Orgue: Bernat Bailbé. Organitzat per l'Associació d'amics de l'Orgue de Collbató.
                                   
24 Desembre: Interpreta el "Cant de la Sibil.la" acompanyada d'instruments antics, a l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona (a les 20h.)
24 Desembre:Interpreta el "Cant de la Sibil.la" i la Missa del Gall
a les 24h. a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

ANY 2014:

11 Gener:Concert de Nadal a la Cripta del Temple de la Sagrada Família, convidada per l'Escolania de la Sagrada Família.

19 Gener: Participació en l'estrena de l'obra: "La Boira" per a tres sopranos i orquestra. Lletra de Mn. Cinto Verdaguer i Música de Mercel Olm. A l'Esglèsia dels Pares Dominics de Barcelona. 
22 de Març: Concert  a la Parròquia del Cor de Maria de Barcelona. En el Cicle de Concerts del Centenari del Santuari del Cor de Maria.
29 de Març:Concert a la Parròquia de Santa Maria de Manlleu.
6 de Maig: Participació en la Gala lírica a càrrec de joves cantants. En el Col.legi Major Sant Raimon de Penyafort. Barcelona.
11 de Maig: Concert a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.
18 Maig:Participació en la Jornada de Portes Obertes del Conservatori de Música del Liceu.
Saló dels Miralls del Liceu de Barcelona.
29 Juny:Concert en la Parròquia de Sant Pau de Manlleu (Barcelona).
20 Juliol: Concert de Música Catalana, dins del 57è Festival de Sardanes de Céret, amb la Cobla Principal del Llobregat.
3 Agost:Concert "Homenatge a Amadeu Vives" a l'Esglèsia de Sant Corneli de Collbató acompanyada a l'Orgue per Bernat Bailbé.
24 Desembre: Interpreta el "Cant de la Sibil.la" acompanyada d'instruments antics, a l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona (a les 20h.)
24 Desembre:Interpreta el "Cant de la Sibil.la" i la Missa del Gall
a les 24h. a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

ANY 2015:
12 Abril: Concert a la Parròquia de Santa Maria de Manlleu. Canta principalment obres de l'època barroca acompanyada a l'orgue per Joan Usart Barreda, al clave per Rosa Maria Abella Muniesa i
al cello  Joan Palet Valero.
    


22 Maig: Participa en el Cicle de concerts organitzat pels "Amics de la Música de Manlleu" en el seu 25è aniversari. Amb el títol : Les nostres "Castafiore".

                                                             

13 Juny:
Concert  a l'esglèsia dels caputxins de Sarrià.
19 Juliol: Concert  a Céret(França) de música catalana amb la Cobla Principal del Llobregat.
7 Agost: Concert cloenda del XXXIV curs internacional de música antiga per a orgue.
1 Setembre: Concert Pregària (Respectem l'Ecologia) a l'Església de Sant Gaietà. Pares Teatins Barcelona.
20 Setembre.  Sardana de germanor cantada a les festes de la Mercè 2015 en el Concurs de Colles sardanistes.

                                  
29 Setembre: Concert "5 esferes & 4 poemes" Proposta de música i poesia al Consell General d'Andorra.


24 Desembre: Interpreta el "Cant de la Sibil.la" acompanyada d'instruments antics, a l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona (a les 20h.)
24 Desembre:Interpreta el "Cant de la Sibil.la" i la Missa del Gall
a les 24h. a l'Esglèsia de Sant Gaietà de Barcelona.

ANY 2016:
25 Març: Concert Espiritual a l'Esglèsia de Sant Gaietà dels Pares Teatins de Barcelona.
                               
10 Abril: Concert a l'Esglèsia de Sant Gaietà dels Pares Teatins de Barcelona.
                               
30 Abril: Concert en el Inici del Cicle de Sortides socioculturals 2016 pels usuaris del servei de teleatenció domiciliària de la Creu Roja Andorrana.
                                                   
5 Juny:
Concert a la Parròquia de Santa Maria de Manlleu.
                                               

21 Juny: Participació en el dia internacional de la música celebrat a Andorra. En el espectacle:"Vibliosons" Maridatge entre la Música i el Vi.
Estrena de la peça
"M'ha sorprès" de la compositora andorrana Natàlia Solà i Salvà, inspirada pel vi "Chardonay i Sauvignon blanc" 2012 Tancat Rocafort del Celler Mas Berenguer d'Andorra.
                                               

10 Juliol: Cursa Nocturna Silidària "La Somnàmbula" organitzada per l'Associació de Sant Tomàs, 3ª. Edició a Roda de Ter. A l'inici de la cursa la Rosa Mari Ramírez canta algunes àries de l'Òpera "La Sonàmbula" de Bellini obtenint d'aquesta manera la simbiosi entre l'esport i la cultura.

5 Agost:  Participació en  la XV Gala Lírica Villa de Graus.